Rouvien uhkapeli

Insinööriosastojen valintakoetehtävä vuodelta 1997

Täti Ruskea, Täti Vihreä ja Täti Sinipunainen huvittelivat joskus pienellä uhkapelillä. Pelin alussa he perustivat rahapotin, johon kukin tädeistä laittoi tietyn summan. Koko potin voittajasta he päättivät heittämällä kolmea noppaa (kussakin nopassa eri sivuilla silmäluvut 1, 2, 3, 4, 5 ja 6). Sovittiin seuraavasti: jos esiintyy kolme eri silmälukua (kaikki nopat osoittivat eri lukuja), Täti Ruskea voitti potin, jos esiintyi kaksi eri silmälukua (kaksi noppaa kolmesta osoitti samaa lukua), Täti Vihrä voitti potin, ja lopuksi jos esiintyi vain yksi silmäluku (kaikki kolme noppaa osoittivat samaa lukua), Täti Sinipunainen voitti potin. Pelin alussa Täti Vihreä laittoi pottiin 15 äyriä. Kuinka paljon Tati Ruskean ja Täti Sinipunaisen tuli laittaa pottiin, jotta peli olisi ollut oikeudenmukainen? (Siihen aikaan, kun peliä pelattiin, 1 äyrin kolikko oli pienin raha.)


Ratkaisu

Erilaisten heittosarjojen lukumäärä 3 nopanheitossa on 63 = 216. Sellaisia heittosarjoja, joissa mikään silmäluku ei toistu, on 6 . 5 . 4 = 120. Niinpä Täti Ruskean voittotodennäköisyys pelissä on 120/216 = 20/36.

Heittosarjoja, joissa sama silmäluku esiintyy kolmasti, on 6, joten Täti Sinipunaisen voittotodennäköisyys on 6/216 = 1/36.

Muissa tapauksissa (2 eri silmälukua) Täti Vihreä voittaa, ja todennäköisyys tälle on siis 1- (20/36 + 1/36) = 15/36.

Jotta peli olisi oikeudenmukainen, on panosten oltava suoraan verrannolliset voittotodennäköisyyksiin. Koska Täti Vihreä maksoi 15 äyriä, on Täti Ruskean maksettava 20 äyriä ja Täti Sinipunaisen 1 äyri.

Piilota ratkaisu