Bakteerit ja tappajasolut

Insinööriosastojen valintakoetehtävä vuodelta 1993

Elatusaineessa bakteerit lisääntyivät jakaantumalla kahtia aina yhden aikayksikön välein. Kokeen alussa elatusaineeseen istutettiin yksi bakteeri, ja ensimmäinen jakaantuminen tapahtui yhden aikayksikön kuluttua tästä. Välittömästi n:nnen jakaantumisen jälkeen elatusaineeseen istutettiin 1024 bakteereja syövää tappajasolua. Tappajasolut, jotka olivat syntyneet juuri ennen elatusaineeseen joutumista, lisääntyivät samalla tavoin ja samanaikaisesti kuin bakteerit. Elatusaineessa kukin tappajasolu söi aina yhden bakteerin juuri ennen jakautumistaan. Kuinka paljon bakteereja oli tappajasolujen istuttamisen hetkellä? Oletamme vielä, että tappajasoluja ei vähentänyt mikään ja että bakteereja vähensivät vain tappajasolut. Kysymme, saivatko tappajasolut hävitetyksi bakteerikannan? Jos saivat, niin milloin, ja jos eivät saa, kuinka perustelet vastauksesi?


Vihje 1

Bakteerien ja tappajasolujen määrä kaksinkertaistuu aina jakaantumisen yhteydessä. Muodosta yleinen esitys tappajasolujen määrälle hetkellä k.


Vihje 2

Bakteerien määrä vähentyy aina tappajasolujen määrällä syönnin yhteydessä. Tee taulukko, jossa on bakteerien määrä hetkellä 1, 2, 3, jne. Muodosta taulukon avulla yleinen esitys bakteerien määrälle hetkellä k. Päättele milloim bakteerien määrä on 0.

Piilota vihjeet Ratkaisu Vastaus