Esimerkkejä alikunnistaEsimerkki. Olkoon n (n0, 1) neliövapaa kokonaisluku (toisin sanoen luvulla n ei ole tekijänä mitään kokonaisluvun neliötä m2, missä m > 1). Osoitetaan, että joukko muodostaa kunnan (, +, . ) alikunnan. Jos n > 0, on tämä alikunta myös kunnan (, +, . ) alikunta. Koska (), toteutuu alikuntakriteerin ehto AK1. Oletetaan, että a + b, a' + b' (). Silloin koska a - a' ja b - b' . Täten ehto AK2 toteutuu. Oletetaan lisäksi, että a' + b'0. Nyt Saatu tulos kuuluu kuntaan (), mikäli (a')2 - (b')2n0. Pitää siis osoittaa, että a'- b'0. Jos a'- b' = 0, niin a' = b'. Jos b' = 0, niin myös a' = 0, mistä seuraisi, että a' + b' = 0, mikä on ristiriita. Täten b'0 (samoin myös a'0). Nyt n = . Koska n (n0, 1), niin myös ()2 ja siis . Tästä seuraa, että n on neliö, mikä on ristiriita. Siis a'- b'0 ja näin ollen ehto AK3 toteutuu.
Esimerkki. Olkoon (K, +, . ) kunta ja char(K) = 2. Näytetään, että joukko {0 K, 1K} muodostaa kunnan K alikunnan. Koska joukossa {0K, 1K} on kaksi alkiota ehto AK1 toteutuu. Koska char (K) = 2, on 1K + 1K = 0K ja tästä seuraa, että -1K = 0K - 1K = 1K. Vastaavasti voidaan laskea muut erotukset ja nähdään, että ehto AK2 toteutuu. Ehto AK3 toteutuu, koska = a molemmilla a {0K, 1K}. Väite seuraa alikuntakriteeristä.
Esimerkki. Olkoon (K, +, . ) kunta ja kuvaus f : (K, +, . ) (K, +, . ) homomorfismi kunnalta itselleen. Merkitään Näytetään, että (F, +, . ) on kunnan (K, +, . ) alikunta. Kuntaa (F, +, . ) sanotaan homomorfismin f kiintokunnaksi. Koska kuntahomomorfismi (katso sivu Renkaiden homomorfia) kuvaa aina f(1K) = 1K ja f(0K ) = 0K , niin {0K, 1K} F. Täten alikuntakriteerin ehto AK1 toteutuu. Oletetaan, että a, b F. Silloin joukon F ja homomorfian määritelmän perusteella (katso sivu Renkaiden homomorfia) Täten a - b F. Jos lisäksi b0K, niin ja siis F. Ehdot AK2 ja AK3 toteutuvat. Väite seuraa alikuntakriteeristä.
Linkit:
|