Lagrangen lauseLause. [Lagrangen lause] Olkoon (G,*) äärellinen ryhmä ja (H,*) < (G,*). Silloin Erityisesti siis äärellisen ryhmän aliryhmien kertaluku jakaa ryhmän kertaluvun.
Todistus. Olkoot h1 ja h2 joukon H kaksi alkiota. Jos jollekin a G on a * h1 = a * h2, niin ryhmän yhtälön supistussäännön nojalla h1 = h2. Täten jokaisessa sivuluokassa a * H on yhtä monta alkiota kuin joukossa H. Olkoon D jokin vasempien sivuluokkien edustajisto, siis D = [G : H]. Koska vasemmat sivuluokat muodostavat joukon G partition saadaan mistä seuraa lauseen väite. Lagrangen lausetta voidaan käyttää tutkittaessa, mitkä ryhmän (G,*) joukon G osajoukoista voivat muodostaa aliryhmiä. Lauseen perusteella voidaan esimerkiksi sanoa, ettei joukon G aito osajoukko, jossa on enemmän kuin G/2 alkiota voi muodostaa aliryhmää. Lagrangen lauseen seurauksena saadaan myös seuraavat lauseet. Lause. Olkoon (G,*) äärellinen ryhmä. Kaikilla a G, ord(a) | G.
Todistus. Koska ord(a) = < a > ja (< a >,*) on ryhmän (G,*) aliryhmä, niin väite seuraa Lagrangen lauseesta. Jos a G ja (G,*) on äärellinen ryhmä, niin edellisen lauseen perusteella G = ord(a) . k, jollekin kokonaisluvulle k. Täten missä e on ryhmän G neutraalialkio. Tuloksena on saatu seuraava lause. Lause. Olkoon (G,*) äärellinen ryhmä ja G = n. Silloin an = e kaikilla a G.
Lause. Jos ryhmän kertaluku on alkuluku, niin ryhmä on syklinen.
Todistus. Olkoon (G,*) ryhmä ja G = p, missä p on alkuluku. Valitaan a G, ae. Silloin Lagrangen lauseen ensimmäisen seurauslauseen mukaan ord(a) | p. Koska p on alkuluku ja toisaalta ord(a) > 1, on ord(a) = p. Täten a generoi koko ryhmän (G,*). Lopuksi varoitus Lagrangen lausetta koskien. Sen käänteinen tulos ei yleisesti pidä paikkaansa. Toisin sanoen yleisesti, jos ryhmän kertaluku on n niin kaikille luvun n tekijöille m ei ole olemassa aliryhmää, jonka kertaluku olisi m.
Linkit:
|