Rengashomomorfismin ydin ja kuvaRengashomomorfismin f : (R, +, . ) (R', +', . ') ydin on Rengashomomorfismin f : (R, +, . ) (R', +', . ') kuva on
Koska (R, +, . ) on itsensä triviaali alirengas, saadaan sivun Renkaiden homomorfia lauseen kohdan (i) perusteella, että (Im (f), +', . ') on renkaan (R', +', . ') alirengas. Lause. Rengashomomorfismin f : (R, +, . ) (R', +', . ') ydin ker(f) on renkaan (R, +, . ) ihanne.
Todistus. Todistetaan väite käyttäen ihannekriteeriä. Koska f(0R) = 0R', niin 0R ker(f) ja täten ker(f) on epätyhjä joukko. Jos a,b ker(f), niin Täten a - b ker(f). Kaikilla r R ja a ker(f) saadaan käyttäen hyväksi sivun Renkaan aritmetiikkaa lausetta: Täten r . a ker(f). Vastaavasti nähdään, että a . r ker(f). Jos rengashomomorfismia f : (R, +, . ) (R', +', . ') ajatellaan vain ryhmähomomorfismina f : (R, +) (R', +'), niin kuvauksen ydin ja kuva eivät muutu, vaan ovat edelleen edellä määritellyt joukot. Täten sivun Ryhmähomomorfismin ydin ja kuva toisen lauseen nojalla rengashomomorfismi f : (R, +, . ) (R', +', . ') on injektio jos ja vain jos ker(f) = {0R }. Määritelmä. Rengashomomorfismia f : (R, +, . ) (R', +', . ') sanotaan (rengas)isomorfismiksi, jos kuvaus f on bijektiivinen. Jos on olemassa jokin isomorfismi f : (R, +, . ) (R', +', . '), rengasta (R, +, . ) sanotaan isomorfiseksi renkaan (R', +', . ') kanssa. Tällöin voidaan merkitä (R, +, . ) (R', +', . ').
Erilaisista homomorfismeista käytetään myös muita nimityksiä:
Linkit:
|