linair.nb |
Airyn differentiaaliyhtälö on hyvin yksinkertainen toisen kertaluvun lineaarinen ja homogeeninen differentiaaliyhtälö, joka kuitenkaan ei ole ratkaistavissa tavallisten alkeisfunktioiden avulla:
Mathematica tuntee kuitenkin laajemman kokoelman funktioita, ja näiden avulla voidaan lausua sekä differentiaaliyhtälön yleinen ratkaisu että sen derivaatta:
Kaksi lineaarisesti riippumatonta yksittäisratkaisua saadaan antamalla sopivat alkuehdot ja ratkaisemalla näistä vakiot:
Saadut lausekkeet sisältävät uuden erikoisfunktion, gammafunktion. Tälle käytetään yleensä symbolia (kreikkalainen kirjain iso gamma).
Vakioita vastaavat yksittäisratkaisut ovat
Nämä voidaan -- hieman Mathematican versiosta riippuen -- saada myös suoraan DSolve-komennolla:
Näiden kuvaajista on nähtävissä eräitä toisen kertaluvun homogeeniyhtälölle luonteenomaisia piirteitä:
Jos differentiaaliyhtälössä vakio on positiivinen, kyseessä on vakiokertoiminen yhtälö, jonka ratkaisuna on , ts. sini-kosini-värähtely. Värähtelyn taajuus on sitä suurempi, mitä suurempi on. Negatiivisilla muuttujan arvoilla Airyn yhtälö on tämäntyyppinen: Yhtälö voidaan kirjoittaa muotoon , ja sen ratkaisuna näyttää olevan värähtely, jonka taajuus kasvaa, kun kasvaa.
Vastaavalla tavalla Airyn yhtälö voidaan rinnastaa positiivisilla muuttujan arvoilla yhtälöön , missä on positiivinen. Tämän ratkaisut muodostuvat eksponenttifunktioista: .
Kuvaajat näyttävät myös toisen kertaluvun homogeeniyhtälöiden ratkaisuille tyypillisen ominaisuuden: Jos kahdella lineaarisesti riippumattomalla ratkaisulla on nollakohtia, nämä vuorottelevat. Toisen ratkaisun kahden peräkkäisen nollakohdan välissä on täsmälleen yksi toisen ratkaisun nollakohta. Todistus perustuu Wronskin determinantin ominaisuuksiin.