Esimerkkejä polynomirenkaistaEsimerkki. Polynomirenkaassa yli reaalilukujen pätee, että (x + 1) (x2 + 1). Jäännösluokkien modulo 2 muodostamassa polynomirenkaassa 2[x] on (x + ) | (x2 + ), sillä x2 + = (x + )2. Koska polynomilla x2 + 1 ei ole nollakohtaa reaalilukujen joukossa , niin se on jaoton yli renkaan (, +, . ). Renkaassa ( 2, +, . ) polynomilla x2 + on kaksinkertainen nollakohta , joten se ei ole jaoton yli renkaan 2. Myös kompleksilukujen renkaassa (, +, . ) polynomi x2 + 1 hajoaa tekijöihin, nimittäin x2 + 1 = (x + i)(x - i).
Esimerkki. (5, +, . ) on kunta, koska luku 5 on alkuluku. Sovelletaan jakoalgoritmia polynomirenkaan (5[x], +, . ) polynomeihin a(x) = x2 + ja b(x) = x + . Huomataan ensin, että -1 = , sillä . = = . Saadaan Siis q(x) = x + ja r(x) = .
Esimerkki. Olkoon x4 + 2x2 + 1 = (x2 + 1)2 polynomi yli reaalilukujen kunnan. Polynomilla ei ole nollakohtaa joukossa , sillä x2 + 1 on jaoton yli renkaan (, +, . ). Polynomi x4 + 2x2 + 1 ei kuitenkaan ole jaoton, vaikkei sillä nollakohtaa joukossa olekaan.
Esimerkki. Tutkitaan onko polynomi x3 + x + jaoton yli kuntien ( 3, +, . ) ja ( 5, +, . ). Koska polynomi on astetta kolme, se ei ole jaoton, jos polynomilla on jokin nollakohta tutkittavassa kunnassa. Kunnassa 3 [x] on x3 + x + = x3 + . Taulukoidaan polynomin arvot kaikilla kunnan (3 , +, . ) alkioilla. Saadaan alla oleva vasemmanpuoleinen taulukko. Koska polynomilla on nollakohta x = , se on jaollinen polynomilla x - yli kunnan 3. Taulukoidaan vastaavasti polynomin x3 + x + arvot yli kunnan ( 5, +, . ). Saadaan oikeanpuoleinen taulukko. Koska polynomilla nyt ei ole nollakohtaa, se on jaoton yli kunnan 5 .
Linkit:
|