Esimerkkejä ryhmistä 2Esimerkki.(VEKTORIRYHMÄT) Vektoriavaruuden (V, +, . ) vektorit muodostavat additiivisen Abelin ryhmän. Tämän ryhmän neutraalialkio on nollavektori ja vektorin X käänteisalkio on vastavektori -X. Tällaisen ryhmän muodostaa esimerkiksi n = {(a 1,...,an) | ai , 1 < i < n}.
Esimerkki.(MATRIISIRYHMÄT) Reaalilukualkioisten (m × n)-matriisien joukko Mm×n() muodostaa additiivisen Abelin ryhmän matriisien yhteenlaskun suhteen. Ryhmän neutraalialkiona on nollamatriisi ja matriisin A käänteisalkiona on -A. (Tämä ryhmä kuuluu itse asiassa jo edellisen esimerkin piiriin.) Säännöllisten (n × n)-matriisien joukko muodostaa multiplikatiivisen ryhmän matriisitulon suhteen. Ryhmän neutraalialkio on identiteettimatriisi In ja matriisin A käänteisalkio on käänteismatriisi A-1. Kun n > 1, ryhmä (GLn(), . ) on esimerkki ryhmästä, joka ei ole Abelin ryhmä.
Esimerkki.(JÄÄNNÖSLUOKKARYHMÄT) Jäännösluokat modulo m muodostavat Abelin ryhmän (m, +), kun yhteenlasku määritellään seuraavasti + = . Ryhmän neutraalialkio on jäännösluokka ja jäännösluokan käänteisalkio on jäännösluokka . Ryhmä (m, +) on esimerkki äärellisestä ryhmästä, sillä m = m. Jäännösluokkaa modulo m sanotaan alkuluokaksi, jos syt(a,m) = 1. Tämä käsite on hyvin määritelty, sillä Todistetaan tämä. Koska = , niin a = a' + mk jollekin kokonaisluvulle k. Koska syt(a,m) = 1, on olemassa sellaiset luvut u ja v, että 1 = ua + vm. Yhdistämällä nämä saadaan 1 = ua + vm = u(a' + mk) + vm = ua' + (uk + v)m. Koska luku 1 voidaan esittää lukujen a' ja m monikertojen summana, on syt(a',m) = 1. Kaikkien alkuluokkien modulo m joukko muodostaa ryhmän jäännösluokkien kertolaskun . = suhteen. Ryhmän neutraalialkio on jäännösluokka . Alkuluokan käänteisalkio on se jäännösluokka, joka toteuttaa kongruenssin silloinhan . = = . Kuten Diofantoksen yhtälöiden kohdalla todetaan, tällä kongruenssilla on yksikäsitteinen ratkaisu x välillä 0 < x < m - 1. Esimerkiksi = {,,,,,}.
Linkit:
|