Sisällön pääryhmät Integraali Hitausmomentti [ 1 2
]
ESITIEDOT: määrätty integraali KATSO MYÖS: integroimistekniikkaa, massakeskipiste |
|
Lasketaan R-säteisen pallon hitausmomentti keskipisteen kautta kulkevan akselin suhteen, kun massatiheys on vakio = 1.
Sijaitkoon kolmiulotteinen xyz-koordinaatisto siten, että origo on pallon keskipisteessä. Kiertoakseli olkoon z-akseli. Pallo jaetaan edellä kuvatulla tavalla pikku osiin ja näistä kerätään yhteen ne, joilla on sama etäisyys kiertoakselista. Yhteen kuuluvat osat muodostavat lieriökuoria akselina z-akseli. Jos etäisyys akselista on r, on lieriön korkeus Pythagoraan mukaan 2 ja pohjan säde luonnollisesti r. Jos lieriökuoren paksuus on r, on kuoren tilavuus (eli massa, koska = 1) likimain 2r 2 r.
Jakamalla pallo n lieriökuoreen, muodostamalla jokaisen hitausmomentti ja laskemalla yhteen saadaan Riemannin summa, joka approksimoi pallon hitausmomenttia:
r . 2rk 2 rk.
Jakoa tihennettäessä, so. kuoria ohennettaessa, jolloin niiden lukumäärä kasvaa, tämä lähestyy integraalia
J = 4r3 dr,
mikä siis antaa pallon hitausmomentin.
Integraali voidaan laskea tekemällä sijoitus t = , jolloin dt = - dr ja uudet rajat ovat t = R, t = 0. Integraali saa seuraavan muodon ja voidaan laskea:
J = 4 - (R2 - t2)t2 dt = -4 = R5.
Hitausmomentti lausutaan yleensä kappaleen kokonaismassan avulla. Koska massatiheys = 1, on kokonaismassa sama kuin tilavuus: m = R3. Tällöin pallon hitausmomentti voidaan kirjoittaa
J = mR2.
Tämä vastaa tilannetta, jossa pallon massa on keskittynyt yhteen pisteeseen etäisyydelle R. Tätä etäisyyttä sanotaan pallon hitaussäteeksi.
  | pallo koordinaatisto (xyz-) lieriö Pythagoraan lause pohja (lieriön) Riemannin summa määrätty integraali integrointi (sijoitus) pallo (tilavuus) |
Kivelä, niinkuin matematiikka, versio 1.12